Nader kennis maken met het lectoraat
Zowel actualiteiten over Recht en Digitale Technologie als informatie over de projecten en onderzoeken publiceren de lector en kenniskringleden op onze website.
Projecten en afstudeeronderzoeken
Elk studiejaar doen zo’n 25 studenten van de Juridische Hogeschool een afstudeeronderzoek verbonden aan het Lectoraat Recht en Digitale Technologie. Actuele praktijkgerichte onderzoeken waar recht en digitale technologie centraal staat en waarmee je als jurist voor de dag kunt komen. Met een afstudeeronderzoek op dit terrein onderscheiden studenten zich en creëren ze een streepje voor op andere afstudeerders, want de juristerij krijgt steeds meer met digitalisering te maken.
(on)bekend maakt (on)bemind
Misschien klinkt recht en digitale technologie niet meteen vertrouwd en is het niet het eerste interessegebied dat een juridische student zal noemen. Misschien lijkt het wel moeilijk of niet zo interessant als je geen specifieke kennis of interesse hebt in ICT. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn! Het merendeel van de afstudeerders bij het lectoraat heeft geen specifieke ICT-kennis en rondt het onderzoek succesvol af met een nieuw interessegebied rijker.
Onderzoeksonderwerpen op het gebied van recht en digitale technologie zijn zeer divers, en bieden zowel voor organisaties als voor studenten tal van interessante mogelijkheden. Waar moet je dan aan denken? Misschien kun je zo niks noemen en onbekend maakt onbemind, maar zo onbekend zijn die onderwerpen niet want iedereen maakt in het dagelijks leven gebruik van digitale technologie. Denk maar aan online shoppen, social media-apps of slimme apparaten. Hierop zijn allerlei rechtsregels van toepassing. Juridische kwesties zoals privacyvraagstukken bij het gebruik van social media, cookies op websites of aansprakelijkheidsrisico’s met betrekking tot robots of zelfrijdende auto’s zijn enkele concrete voorbeelden, maar ook bijvoorbeeld DNA-databanken en Artificial Intelligence roepen allerlei interessante juridische vragen op.
Ook voor praktijkpartners kan het interessant zijn om een onderzoeksopdracht op het gebied van recht en digitale technologie via het Lectoraat uit te zetten. Dit kan interessant zijn wanneer een praktijkopdrachtgever zelf geen begeleidingscapaciteit kan bieden, of er ander praktische redenen zijn waarom het wenselijk is de student te verbinden aan het lectoraat, maar waarbij de student wel de vraag van de praktijkpartner kan nemen als onderwerp van onderzoek en de praktijkpartner op deze wijze dus toch geholpen kan worden. Heb je als student interesse om stage te lopen bij het lectoraat, of ben je een praktijkpartner met een recht en digitale technologievraag waarop je graag een antwoord wilt? Neem dan contact op met c.cuijpers@fontys.nl
KIEM-Project Zorgrobots
Een zorgrobot ondersteunt de zelfregie van thuiswonende ouderen waardoor zij langer thuis kunnen blijven wonen en de regie over hun leven zo lang mogelijk zelf blijven voeren. Een onderzoeksproject met als doel om te komen tot een protocol rondom de inzet van zorgrobots.

PGO en minderjarigen
Omdat in een PGO gevoelige persoonsgegevens - zoals medische gegevens - opgeslagen en gedeeld kunnen worden, is het belangrijk om in beeld te hebben aan welke juridische regels een PGO moet voldoen wanneer een PGO wordt gebruikt door een minderjarige.

Drones
In de huidige tijd zie je steeds vaker drones in de lucht vliegen. Er zijn steeds meer particulieren die een drone hebben om hobbymatig mee te vliegen, maar ook bedrijfsmatig worden drones steeds meer gebruikt.

Legal Tech Alliantie
Je hoort de term steeds vaker: Legal Tech. Maar wat is Legal Tech eigenlijk en wat is de invloed op het onderwijs en het werk van de (hbo)-jurist? In dit artikel leggen we het je uit.

Castlab Proeftuin: digital supply on demand
Over digital twinning, namaakproducten, aansprakelijkheidsrisico’s en intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten).

Zelfrijdende auto's
De laatste jaren zijn (deels) zelfrijdende voertuigen in opkomst. De provincie Gelderland heeft – samen met een aantal partners – in november en december 2016 bijvoorbeeld zelfrijdende bussen ingezet.

Project RIGS
Binnen het onderzoeksproject RIGS (een Robot Is Geen Superverspreider) wordt door studenten van de opleidingen Mechantronica en ICT van Fontys een robot ontwikkeld ten behoeve van horecaondernemingen, die kan worden ingezet om eten en drinken te brengen naar de gasten. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de producent van deze robot?

Nalaten in de digitale wereld
Een artikel ten behoeve van het Tijdschrift Erfrecht over de mogelijkheden en uitdagingen van digitale technologie voor het erfrecht

CoE HTSM-project digital twins
Een digital twin is de digitale representatie van een fysieke zaak, zoals een machine. De fysieke twin bevat sensoren die data verzamelen. Digital twins bieden veel kansen voor de maakindustrie, maar leveren ook (juridische) risico’s op. Het lectoraat Recht & Digitale Technologie ontwikkelt een tool om de juridische aandachtspunten rondom het gebruik van digital twins in kaart te brengen.

Applicaties en websites
Bij het downloaden van applicaties accepteert bijna iedereen voorwaarden en klikt vinkjes aan, ook kinderen, zonder vaak te weten wat de gevolgen zijn en wat wettelijk wel en niet is toegestaan.

Transportrobot Mo
Een juridisch onderzoek met betrekking tot de aansprakelijkheidsaspecten van transportrobot Mo. Robot Mo is een autonome transportrobot voor gebruik in ziekenhuizen. De robot kan allerlei zaken transporteren zoals voedsel, medicatie en kleding.

Arbeidsmarktonderzoek
De Juridische Hogeschool neemt deel aan een landelijk arbeidsmarktonderzoek HBO-Rechten. Het doel van het onderzoek is om de veranderingen in de arbeidsmarkt en de bijbehorende baankansen van de hbo-jurist gezamenlijk in kaart te brengen en daarnaast te kijken of de curricula van de opleidingen nog aansluiten bij de behoeften van het werkveld nu en in de toekomst.

Technologie in de sport: vloek of zegen?
In deze podcast interviewt Ronald Scheer Fontyslectoren Steven Vos (Sporthogeschool) en Colette Cuijpers (Juridische Hogeschool). Zij gaan vanuit hun expertise in op de gevolgen van innovaties in de sport. De grote vraag: is technologie in de sport een vloek of een zegen?
Artikelen
2021
- Artikel 8 EVRM, de AVG en het cameragebruik in Teams bij de Juridische Hogeschool
Nesrin Benhari, Noek Maas, Thom van den Boomen, Ella te Loo i.o.v. SIC Arbeid, april 2021 - Drone-ontwikkelingen zetten de markt op stelten
N. Lavrijssen in interview van Mr. online 28 april 2021 - Google wint langlopende auteursrechtenzaak over JAVA-code
C. van der Voort, april 2021 - Nieuwe regels voor online platforms
C. van der Voort, april 2021 - Vaccinatiebewijs als voorwaarde voor toegang?
J. Lousberg februari 2021 - Mondkapjesplicht
J. Lousberg februari 2021 - Is controle op de thuiswerkplek geoorloofd?
J. Lousberg januari 2021 - Moet een reiziger verplicht een coronatest ondergaan?
J. Lousberg januari 2021 - Een app op doktersrecept: coronacrisis gaf er een boost aan
C. Cuijpers in artikel in Tubantia 2 januari 2021
- Vaccinatie verplicht voor werknemers?
J. Lousberg, december 2020 - Rechtbank is het oneens met uitleg AP over gerechtvaardigd belang
J. Lousberg, november 2020 - Blog Legal Tech Alliantie
V. Dank, oktober 2020 - Moet de werknemer zijn vakantiebestemming kenbaar maken?
J. Lousberg, Privacyweb 19 augustus 2020 - Productaansprakelijkheid en disclaimers bij medische apps,
K. Sewalt & N. Lavrijssen, Computerrecht 2020/132 10 juli 2020 - Recht en Corona: data versus privacy
V. Dank, 2 juli 2020 - De digitale videodeurbel do or don't?
Afstudeerder Merel Geurts deed onderzoek naar de privacyrisico’s voor de consument bij het gebruiken van een digitale videodeurbel, Privacyweb 6 juni 2020. *Dit artikel staat op de 10e plaats van meest gelezen artikelen van 2020 op Privacyweb. - Recht en Corona, octrooien in tijden van Corona
C. van der Voort, 3 mei 2020
Mini-colleges
Cyberpesten
Lector Colette Cuijpers geeft een mini-college over cyberpesten, de gevolgen daarvan voor onze samenleving en of de wet ons wel genoeg beschermt tegen cyberpesten.