Milan Boot

gerechtjurist bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant

Huidige functie

Na zojuist van start te zijn gegaan als gerechtjurist bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant heb ik een boeiende en verantwoordelijke rol binnen het Nederlandse rechtssysteem. Als gerechtjurist ben je een essentiële schakel in het rechtsproces en draag je bij aan de rechtvaardigheid van de samenleving.

In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het bestuderen van diverse soorten zaken. Ik ben bezig met het analyseren van rechtsvragen, het voorbereiden van zittingen en het uitwerken van uitspraken. Je werkt hiervoor nauw samen met rechters (op zitting) om ervoor te zorgen dat de juiste beslissingen op papier komt op basis van het geldende recht en de jurisprudentie.

Werken als gerechtjurist biedt niet alleen de mogelijkheid om je juridische kennis toe te passen, maar ook om een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij door te zorgen voor eerlijke en rechtvaardige rechtspraak. Het is een uitdagende en bevredigende carrièrekeuze voor diegenen met een passie voor het recht en een streven naar gerechtigheid.

Hoe heeft de HBO-Rechten opleiding bijgedragen aan je ontwikkeling?

Verschillende keuzes zoals een stage bij de Rechtbank en het extra verdiepen in vakken zoals kritisch denken aan de Juridische Hogeschool hebben aanzienlijke invloed op mijn dagelijkse werkzaamheden als gerechtsjurist. Tijdens mijn stages ervaarde ik ook de impact van juridische beslissingen op het dagelijks leven van mensen en bedrijven. De vakken als kritisch denken en schrijfvaardigheid stelde me in staat om juridische vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te benaderen en diepgaande analyses uit te voeren en correct uit te schrijven of presenteren.

Vandaag de dag helpen deze ervaringen me om effectiever te zijn als gerechtsjurist. Ik kan zorgvuldiger juridische dossiers onderzoeken, de argumenten van verschillende partijen kritisch evalueren en weloverwogen beslissingen nemen en uitschrijven. Ik ben ontzettend blij met mijn keuze te hebben gemaakt om als gerechtjurist aan de slag te gaan. Binnen mijn functie zijn er ontzettend veel doorgroeimogelijkheden en ben ik werkzaam bij de overheid. Zij bieden de mogelijkheid om je carrière zelf invulling te geven en helpen je ambities te behalen.

Tips!

Mijn tip aan alle studenten is: 'Durf te vragen!' Benader bedrijven ook al zijn er geen vacatures, vraag naar mogelijkheden en denk groots. Vaak kunnen wij voor werkgevers en andersom veel meer betekenen dan dat we in eerste instantie denken!