Max Jansen

Incassospecialist bij Corp Support

Max is incassospecialist bij Corp Support, dat hij mee heeft opgebouwd. “Het was een nieuwe afdeling, dus ik moest veel met klanten overleggen over processen. Dat was echt een gave uitdaging voor mij als net-afgestudeerde.”

Motiverende gesprekstechnieken
Max verzorgt de huurincasso van woningcorporaties vanaf het moment dat de huur niet wordt betaald: “Ik ga bellen, schrijven en huisbezoeken afleggen om te kijken wat er aan de hand is, en probeer de huur op een sociale manier te incasseren. Ik ben daarbij minder beperkt door de wet en heb veel ruimte om zelf keuzes te maken. Het is dus zeker geen juridisch abc’tje.”

Bij zijn werk zijn sociale vaardigheden onmisbaar: “Ik heb veel opgestoken van mijn studie, maar we worden hier ook getraind in motiverende gesprekstechnieken. Je leert te achterhalen waarom mensen niet betalen. Dat zijn moeilijke gesprekken, want meestal speelt er meer, zoals schulden of privéproblemen.”

Buiten de deur
“Het is een interessant spel, waarbij je veel samenwerkt met de gemeente, ggz, daklozenopvang, maatschappelijk werkers  en de woningcorporatie. Dat betekent dat ik zeker 2.5 dag per week buiten de deur ben voor overleggen bij mensen thuis of instanties. Heel gevarieerd werk dus.”

Dat contact met mensen vindt hij het leukste: “Administratief werk hoort erbij, juist omdat je jurist bent, maar vooral het toepassen van de juridische kennis ‘in het echt’ geeft me energie.”

Redeneren
Max heeft verder veel opgestoken van de stappenplannen die je bij juridische vakken leert: “Die gebruik ik nog steeds. En daarbij is de manier waarop je tot een conclusie komt belangrijker dan de conclusie zelf.”

“Het is vaak de redenering die bepaalt of jouw standpunt te verdedigen is bij een rechter, opdrachtgever of huurder. Je moet je antwoord kunnen onderbouwen, en dan maakt het niet uit of het ja of nee is: het recht is niet zo zwart-wit.”

Gemaakt als jurist
Zijn diploma kwam niet aanwaaien, maar Max durft wel te zeggen dat hij het als jurist heeft gemaakt: “Ik moest er hard voor werken, het is een zware studie. Maar ik heb er nu wel profijt van: ik vind het werk dat ik nu doe leuk en word gewaardeerd door mijn collega’s, opdrachtgevers en cliënten.”

“Zelfs tijdens mijn afstuderen geloofde ik nog niet dat ik zo’n gave functie zou krijgen.” Toch wil Max doorgroeien naar een leidinggevende functie: “Maar daarvoor wil ik eerst gedaan hebben wat de mensen in mijn team straks ook doen. En daar ben ik nog wel even zoet mee!”