Minor Recht & Digitale Innovatie

Iedereen is zich ervan bewust dat organisaties steeds sterker afhankelijk zijn van digitale technologie en innovatie. En ook iedereen, waaronder het werkveld en het onderwijs, zal beamen dat juristen in toenemende mate in het dagelijks werk te maken krijgen met ICT-vraagstukken. Voor een jurist van de toekomst is daarom kennis van IT en recht onontbeerlijk. De studenten van de Juridische Hogeschool zijn de juristen van de toekomst en hebben de kans om met de Minor Recht en Digitale Innovatie (MRDI)  kennis en ervaring op te doen op dit gebied.

Praktijk

De minor werd door de studenten als zeer praktisch ervaren en heeft een goed beeld van het werkveld gegeven, mede vanwege de samenwerkingsprojecten met de praktijk en de vele gastcolleges.
Een van de gastcollegs werd verzorgd door Edwin Aerts, advocaat bij KZO|013 Advocaten in Tilburg en Bart van Gennip (lecturer ICT & Business bij de Fontys Hogeschool ICT).

Tijdens dit gastcollege stond een casus centraal waarin een app wordt ontwikkeld door een bewegingswetenschapper. Hij heeft een tool ontwikkeld waarmee bewegingen kunnen worden geregistreerd en geanalyseerd tijdens het hardlopen. Daarbij is Bart ingegaan op de technische aspecten rondom de tool en app. Edwin, die als advocaat ruime ervaring heeft in het privacyrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en contractenrecht, heeft voor de studenten de vertaalslag van het technische naar het juridische gemaakt. nip (lecturer ICT & Business bij de Fontys Hogeschool ICT).

Ervaringen van studenten

Wat zijn de ervaringen van studenten die kozen voor deze minor? Wat heeft hen dit opgeleverd en welke plannen hebben ze in hun werk als aankomend hbo-jurist op het gebied van recht en technologie?

Peter heeft voor zijn afstuderen een adviesrapport geschreven voor een gamewebsite en houdt de mogelijkheid open om na zijn master aan het werk te gaan op het gebied van kansspelwetgeving in een online spectrum.

“Ik ben na een jaar ICT gestudeerd te hebben gestopt, omdat het totaal mijn interesse niet had. Naar aanleiding van de minor heb ik ontdekt dat de botsingen tussen het recht en digitale innovaties heel interessant kunnen zijn.”

Tahir had voordat hij de minor volgde zijn zinnen gezet op de bedrijfsjuristerij.

“Sinds ik de minor heb gevolgd, heb ik interesse in een specialisatierichting op het gebied van IT en recht zoals privacy- en intellectueel eigendomsrecht.”

Nazime had voordat ze de minor volgde geen plannen om op het gebied van recht en digitale technologie te werken.

“Voor de minor had ik ook niet veel kennis op dit gebied, maar het werd steeds interessanter, omdat we eigenlijk allemaal met de digitale wereld te maken hebben.”

Mara heeft een mooie opstap naar de toekomst!

“Ik merk dat ik in de minor veel kennis heb opgedaan van de AVG. Dit is uiteraard een voordeel, in de praktijk hebben bedrijven daar vragen over. De gastcolleges hebben daar ook een duidelijk beeld over gegeven. Vooral die van de curatoren, zij gaven aan dat zij in de praktijk veel gebruik maken van ICT en legal intelligence. Overigens vond ik alle gastcolleges super interessant! Dat geeft ook een praktisch relevant toekomstperspectief. Ook de praktijkvragen en opdrachten hielpen hierbij.”

Tirza's familie werkt in de ICT en vindt het super interessant wat zij doen. met de MRDI is haar banenkans vergroot.

“Ik ben alleen niet zo technisch dus het combineren van recht en ICT vind is ideaal. De markt van recht en digitale innovatie is heel erg booming. Ik denk dat de banenkans hierdoor vergroot is. Ik merk bijvoorbeeld nu in de coronatijd dat het super moeilijk was om een stage te vinden. Werkgevers zijn meer geïnteresseerd, omdat ik deze minor had gevolgd.”

Nisrine heeft met de MRDI veel kennis opgedaan waarmee ze zich verder kan ontwikkelen in de wereld van IT en recht.

“Door de minor is het voor mij duidelijker geworden met  welke vraagstukken iemand bezig is die werkzaam is op het gebied van recht en digitale technologie. Gedurende de lesperiode merkte ik dat de MRDI praktischer ingevuld is dan andere minors.”