Onderwijs in het eerste jaar

In de propedeuse (je eerste jaar) krijg je de basis aangeboden van de verschillende rechtsgebieden: privaatrecht, bestuursrecht, strafrecht en internationaal recht. Daarnaast leer je ook mondelinge en schriftelijke vaardigheden én studievaardigheden.

Hoe behaal je je studiepunten?

Per blok kun je 15 studiepunten behalen, dus 60 studiepunten over het hele eerste jaar.

In elk blok werk je aan verschillende opdrachten, die noemen we datapunten. Voorbeelden van datapunten zijn: een verslag, een verhaal schrijven, een vlog maken, een presentatie geven, etc. allemaal uiteraard met een juridische inhoud. Soms werk je alleen aan een datapunt, en soms maak je deze met een groepje. Aan het einde van ieder blok lever je de gemaakte datapunten in bij je docent, door middel van een digitaal dossier. Daar heb je dan nog een eindgesprek over. Tussendoor krijg je geregeld feedback van je docenten en je medestudenten. Je krijgt dus voldoende kansen om je datapunten te verbeteren en aan te passen. Op basis van je digitale dossier bepaalt de docent of je je studiepunten hebt behaald. Je krijgt dus géén schriftelijke tentamens.

Hoe ziet je week eruit?

Per week ga je 4 dagdelen naar school. Elk dagdeel bestaat uit 4 uur. Dit is soms in de ochtend (09.00-13.00) en soms in de middag (13.00-17.00), afhankelijk van je rooster. Op die momenten werk je aan je opdrachten of krijg je uitleg van je docenten. De overige dagdelen werk je vanuit huis, in de mediatheek of op het studieplein; wat jij het fijnste vindt.

Hoe groot is je groep?

Er zijn drie groepsgroottes waar je mee te maken krijgt. Tijdens de dagdelen dat je op school bent, zit je altijd samen in dezelfde groep van 96 studenten, dit noemen we een crowd. In de crowd van 96 doe je niet zo heel veel, je zit in één onderwijsgebied, maar er zijn niet zo heel veel activiteiten met alle 96 studenten samen. Alleen met bijvoorbeeld inspiratiecolleges of bijvoorbeeld een quiz. Je bent vooral samen aan het leren onder begeleiding van de docenten die rondlopen. Wanneer je in projecten werkt, dan doe je dat in een projectgroep van vier studenten. De meeste opdrachten maak je individueel, je kunt voor deze opdrachten wel met de studenten uit jouw projectgroep sparren. Als laatste maak je deel uit van een groep van 12-16 studenten, waarmee je het gehele jaar regelmatig gesprekken en bijeenkomsten hebt onder begeleiding van een PPO’er. Dit is een docent die met jou kijkt naar je Professionele en Persoonlijke Ontwikkeling (PPO).

Kan ik bij een vriend/vriendin in de groep?

Je wordt vooraf in groepen van 96 studenten ingedeeld. Dit wordt gedaan op basis van postcode. De kans dat je dus bij een vriend/vriendin in de groep komt, is dus heel groot als hij/zij uit dezelfde regio komt. Je kunt dan bijvoorbeeld altijd samen naar school reizen. Op de eerste lesdag worden de kleinere groepen gemaakt (je PPO-groep).