Onderwijs in het eerste jaar

In de propedeuse (je eerste jaar) krijg je de basis aangeboden van de verschillende rechtsgebieden: privaatrecht, bestuursrecht, strafrecht en internationaal recht. Daarnaast leer je ook mondelinge en schriftelijke vaardigheden én studievaardigheden.

Hoe behaal je je studiepunten?

Per blok kun je 15 studiepunten behalen, dus 60 studiepunten over het hele eerste jaar.

In elk blok werk je aan verschillende praktijkopdrachten. De vorm van zo'n opdracht kan elke keer weer anders zijn: een verslag, een verhaal schrijven, een vlog maken, een presentatie geven, etc. allemaal uiteraard met een juridische inhoud. Soms werk je alleen aan een opdracht, en soms maak je deze met een groepje. Aan het einde van ieder blok lever je de gemaakte opdrachten in bij je docent, door middel van een digitaal dossier. Daar heb je dan nog een eindgesprek over. Tussendoor krijg je geregeld feedback van je docenten en je medestudenten. Je krijgt dus voldoende kansen om je opdrachten te verbeteren en aan te passen. Op basis van je digitale dossier bepaalt de docent of je je studiepunten hebt behaald. Je krijgt dus géén schriftelijke tentamens.

Hoe ziet je week eruit?

Per week ga je 3 dagdelen naar school. Dit is soms in de ochtend en soms in de middag, afhankelijk van je rooster. Op die momenten werk je aan je opdrachten of krijg je uitleg van je docenten. De overige dagdelen werk je vanuit huis, in de mediatheek of op het studieplein; wat jij het fijnste vindt.

Hoe groot is je groep?

Er zijn drie groepsgroottes waar je mee te maken krijgt. Tijdens de dagdelen dat je op school bent, zit je samen in dezelfde groep van 96 studenten, dit noemen we een crowd. Met die 96 studenten zit je in één onderwijsgebied, maar er zijn niet zo heel veel activiteiten met alle 96 studenten samen. Alleen met bijvoorbeeld inspiratiecolleges of bijvoorbeeld een quiz. Je bent vooral samen aan het leren onder begeleiding van de docenten die rondlopen. Wanneer je in projecten werkt, dan doe je dat in een projectgroep van vier studenten. Maar soms werk je ook individueel aan jouw deel van het project. Als laatste maak je deel uit van een groep van 12-16 studenten, waarmee je het gehele jaar regelmatig gesprekken en bijeenkomsten hebt onder begeleiding van een docent-coach. Dit is de docent die jouw eerste aanspreekpunt is.

Kan ik bij een vriend/vriendin in de groep?

Je wordt vooraf in groepen van 96 studenten ingedeeld. Dit wordt gedaan op basis van postcode. De kans dat je dus bij een vriend/vriendin in de groep komt, is dus heel groot als hij/zij uit dezelfde regio komt. Je kunt dan bijvoorbeeld altijd samen naar school reizen. Op de eerste lesdag worden de kleinere groepen gemaakt (je coach-groep).