Hbo-juristen aan het woord

Met je diploma HBO-Rechten ben je Bachelor of Laws (LLB). Je bent breed opgeleid en kunt je eigen carrière uitstippelen. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk als juridisch adviseur, bedrijfsjurist, paralegal, privacy-officer en nog veel meer functies in allerlei rechtsgebieden. Hieronder vind je drie korte interviews met oud-studenten over hun werk na de opleiding HBO-Rechten.

Je moet als goede jurist ook interesse hebben in je omgeving. Bij terrorismeonderzoeken is de wereldpolitiek belangrijk, voor mij gaat het meer over de stad of de wijk. Maar alles wat ik doe ligt op straat of is daar gebeurd.

Ik ga bellen, schrijven en huisbezoeken afleggen om te kijken wat er aan de hand is, en probeer de huur op een sociale manier te incasseren. Ik ben daarbij minder beperkt door de wet en heb veel ruimte om zelf keuzes te maken. Het is dus zeker geen juridisch abc’tje.

Ik werk in een commerciële omgeving en tijd is geld. Daarom is het belangrijk om voortvarend, praktisch en oplossingsgericht te werken.

'In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het bestuderen van diverse
soorten zaken. Ik ben bezig met het analyseren van rechtsvragen, het
voorbereiden van zittingen en het uitwerken van uitspraken.