Lars Westhoff, advocaat Vissers advocatuur

Ik heb altijd al interesse gehad voor de juridische wereld. Ik discussieer graag en ik vind dat het je een bijzonder mens maakt als je met je kennis anderen kunt helpen met hun problemen.

Het grootste deel van mijn studie had ik geen belangstelling voor de advocatuur. Sterker nog, die kant wilde ik juist níét op. Ik dacht aan een carrière in het bedrijfsleven: het juridische gecombineerd met een stukje management, marketing en ondernemen. Ik zag mezelf wel als bedrijfsjurist.

De Juridische Hogeschool sloot daar goed op aan. Je wordt er heel breed en praktisch opgeleid. Je leert er bijvoorbeeld hoe een deurwaarder werkt en hoe je een dagvaarding opstelt. Daarnaast train je je sociale vaardigheden. Samenwerken is ook een belangrijk onderwerp. Daarin heb ik veel geleerd. Wat doe je als mensen zich niet aan de afspraken houden? Hoe maak je een planning? Die ervaring komt me nu goed van pas. Bij ons op kantoor worden dossiers altijd door twee advocaten tegelijk behandeld, dan moet je ook zaken afstemmen.

Kleinschalig
Ik heb een heel leuke tijd gehad op de Juridisch Hogeschool. Het onderwijsprogramma was interessant en de school is kleinschalig waardoor je gemakkelijk en goed contact hebt met je docenten. Om de advocatuur uit te sluiten, koos ik ervoor mijn tweede stage bij Vissers Advocatuur te lopen. Gek genoeg bleek de advocatuur juist wel iets voor mij te zijn. Ik ontdekte dat je niet alleen met het juridische bezig bent, maar ook met een stukje bedrijfseconomie. De blik van een advocaat moet veel breder zijn dan alleen het juridische. Je moet ook oog hebben voor  de gevolgen van een zaak voor het imago en de financiën. Vissers Advocatuur bleek ook nog eens een mooi down to earth kantoor te zijn.

Doorstuderen
Na mijn afstuderen aan de Juridische Hogeschool, ging ik rechten studeren aan de universiteit. Ik denk dat de combinatie hbo-universiteit je een uniek jurist maakt. Daardoor ben je praktisch ingesteld én je hebt veel theoretische kennis. In mijn werk zie ik de verschillen terug. Juristen met een hbo-achtergrond zijn veel meer gericht op het oplossen van een probleem, terwijl universitair geschoolden een kwestie eerst wetenschappelijk benaderen. Cliënten hebben daar vaak geen tijd voor, die willen snel een oplossing.