Hbo voorbereiding havo/vwo

8 bijeenkomsten - Locatie Tilburg

Lijkt het je wat om wetten en regels op een slimme manier toe te passen? Als hbo-jurist zorg jij ervoor dat ons dagelijks leven op rolletjes loopt dankzij goede afspraken. Je bent verbonden met de wereld om je heen, want het recht verandert steeds.

Wil je een ander kunnen helpen met een juridische vraag dan heb je daar natuurlijk kennis van het recht voor nodig. Tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma maak je kennis met de opleiding HBO-Rechten en de Juridische Hogeschool. Uiteraard start je met een introductie om elkaar, de school én de campus beter te leren kennen. Om dat juridisch vraagstuk te beantwoorden start je met een inleiding; wat is recht nou eigenlijk en waar kan je het vinden? Welke rechtsgebieden zijn er allemaal? En natuurlijk ga je ook aan de slag met de wettenbundels; de boeken waar alle wetten van Nederland in staan!

Zodra je wat basiskennis hebt, ga je aan de slag met een praktijkopdracht. Je gaat dan echt iemand helpen met een juridische vraag. We hebben een aantal opdrachten waar je uit kan kiezen. Weet je zelf een leuk vraagstuk? Dan mag je daar, in overleg met je docent, ook mee aan de slag. Je doet 2 opdrachten alleen en 2 opdrachten samen met een groepje. Met datzelfde groepje ga je tot slot ook bekijken wat voor beroepen je als hbo-jurist kan uitoefenen. In het programma werk je op dezelfde manier als onze eerstejaarsstudenten. Daardoor krijg je meteen een goed beeld van de inhoud en de manier van werken bij onze opleiding. Er zullen geregeld studenten aansluiten om hun ervaringen met jou te delen en om al jouw vragen over de opleiding te beantwoorden. Op deze manier kun je ontdekken of HBO-Rechten écht bij jou past!

Wat ga je doen?

In acht bijeenkomsten maak je kennis met met het hbo, rechten, het beroep van een hbo-jurist en de werkwijze van de juridische hogeschool. Je gaat het volgende doen (e.e.a. onder voorbehoud van wijzigingen in het programma):

Bijeenkomst 1: Kennismaking en introductie, opdracht 1 (Individueel)

Kennismaken met elkaar, de juridische hogeschool en de campus. Je maakt kennis met een aantal studenten. Je gaat samen kijken wat recht nu eigenlijk is. Je krijgt de eerste opdracht (individueel): Wat is recht?

Bijeenkomst 2: Rechtsgebieden, beoordelingsformulier en portfolio

Wat is recht (rechtsgebieden)? Bespreken van opdracht 1. Wat is de werkwijze van het voorbereidingsprogramma. Zaken die onder meer centraal zullen staan: het beoordelingsformurmulier, het gesprek met docent/coach, je portfolio en eventuele eigen opdracht (voor bv. je profielwerkstuk).

Bijeenkomst 3: Rechtsbronnen, opdracht 2 (groep)

Wat zijn rechtsbronnen, welke zijn er en wanneer gebruik je ze? Tevens ga je aan de slag met je tweede opdracht die je in een groepje doet.
Voor deze opdracht ga je onder andere aan de slag met de wettenbundel.

Bijeenkomst 4: Feedback, opdracht 3 (individueel)

Deze week ga je aan de slag met het onderwerp feedback, daarvoor ga je ook de tweede opdracht gebruiken. Daarnaast ga je aandacht besteden aan je eigen leerproces.
Dit doe je met een beoordelingsformulier. Je gaat ook starten met de derde opdracht (individueel).
Bij deze derde (praktijk)opdracht mag je een opdracht/rechtsgebied kiezen. Ter vervanging van
deze opdracht mag je ook een eigen opdracht voor je profielwerkstuk gebruiken (in overleg met docenten).

Bijeenkomst 5: Werkzaamheden van een hbo jurist, opdracht 4 (groep)
Deze week ga je verder werken aan je gekozen opdracht. Je kan vragen stellen en werken aan de opdracht. Je gaat ook starten met de vierde opdracht (groep).
Voor deze opdracht ga je samen met je groepje kijken welke werkzaamheden een hbo-jurist verricht.

Bijeenkomst 6: Tijd om aan je opdrachten te werken

Deze week staat in het teken van het werk van een hbo-jurist.

Bijeenkomst 7: Feedback

Per groep wissel je de laatste opdracht uit. Je geeft feedback aan elkaar middels een formulier. In deze bijeenkomst is er ook ruimte voor een individueel gesprek.
We sluiten de bijeenkomst gezamenlijk af en blikken vooruit naar de laatste bijeenkomst.

Bijeenkomst 8: Eindpresentatie en evaluatie
Tijdens deze laatste bijeenkomst mag je laten zien waar je al die maanden zo hard aan gewerkt hebt! Je presenteert jouw proces en je eindresultaat op een manier
die bij jou past. Je doet dit voor je groepje, studenten, coaches en decaan. Je beantwoordt vragen, maar je mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Ook bespreken we wat je hebt geleerd tijdens dit programma en wat je hieruit meeneemt naar de toekomst. Een moment om trots op
te zijn! Na jouw presentatie krijg je een cijfer en een beoordelingsformulier met toelichting van je begeleiders. Je gaat samen ook met alle deelnemers en de docenten het programma evalueren.

Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

 • Ondersteuning hebt gekregen bij het maken van je profielwerkstuk;
 • Kennis maakt met het recht op hbo-niveau;
 • Concreet aan de slag gaat met een juridisch vraagstuk;
 • Kennis maakt met het beroep van jurist;
 • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau de opleiding rechten te kunnen volgen;
 • Je talenten hebt ontwikkeld;
 • Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding ervaren en beleven;
 • Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet hbo-rechten studeren.

Aanmelden

Meld je snel aan door op onderstaande knop te klikken. Let op: je wordt daarvoor doorgestuurd naar de website van Fontys.

Hopelijk tot snel!

Data bijeenkomsten
 • 28 september 2023
 • 12 oktober 2023
 • 2 november 2023
 • 23 november 2023
 • 7 december 2023
 • 14 december 2023
 • 11 januari 2024
 • 1 februari 2024

Contact

Voor vragen kun je terecht bij Ursula Heeffer (docent recht).

Locatie Tilburg

Professor Goossenslaan 1, Tilburg

Locatiekaart op adres: Professor Goossenslaan 1, Tilburg