Wettelijke kaders van het exploiteren van een website

Vierdejaarsstudent Peter Vervoorn over zijn praktijkgericht juridisch onderzoek naar de wettelijke kaders van het exploiteren van een website, waarop gamers elkaar voor geld kunnen uitdagen:

"Een website waarop gamers elkaar kunnen uitdagen om een game te spelen voor geld. O ja, ook minderjarige spelers moeten mee kunnen doen."
Dit is zeer beknopt wat mijn opdrachtgever mij vertelde toen hij mij voor het eerst vertelde over de plannen voor zijn website. En ik zal eerlijk bekennen, ook bij mij begonnen de juridische bellen in mijn hoofd flink te rinkelen. Want is mijn opdrachtgever nou van plan om minderjarigen te laten gokken?

Door middel van intensief onderzoek naar de juridische kaders van de kansspelwetgeving, handelingsbekwaamheid van minderjarigen, privacy en auteursrechten, heb ik mijn opdrachtgever met plezier geadviseerd en geholpen om zijn website en de vervolgplannen voor zijn onderneming juridisch in orde te maken. Dit zeer intense en interessante onderzoek was voor mij het perfecte vervolg op de door mij gevolgde minor recht en digitale innovatie en was voor mij de ultieme gelegenheid om kennis op te doen over de kruising tussen de gamewereld en de juridische wereld. De enorm snelle uitbreidingen van de technologische wereld en de langzame volger genaamd ‘het recht’ gaan niet altijd goed samen, waar ook ik in mijn onderzoek achter ben gekomen. Het is echter erg interessant om door te krijgen welke nieuwe uitdagingen technologische ontwikkelingen vormen op het gebied van recht. Ik ben zeer tevreden dat ik hiermee in contact heb mogen komen en hoop ook zeker met meer van dit soort vraagstukken te stoeien in de toekomst.

Peter verrichtte zijn onderzoek in opdracht en onder begeleiding van het lectoraat Recht en Digitale Technologie. Medio juni 2020 was zijn onderzoek afgerond en presenteerde hij zijn conclusies en aanbevelingen. Wil je meer informatie over het lectoraat, neem dan contact op met Noortje Lavrijssen of Caro van der Voort.